Sverige blöder

Lästid 3-4 min

I onsdags tittade jag på nyhetsmorgon hemma samtidigt som jag åt frukost. Inget jag gör varje morgon med detta var en utav dem dagarna. De verkade vara ett program som vilket nyhetsmorgon som helst. De hade sin trisslott dragning, väder, nyheterna och några gäster. Det som jag fastande för var att de skulle prata om ungdomarna i Sverige och att hör nu på detta, detta chockade mig helt och hållet. Varje vecka tar tre unga människor livet av sig i Sverige, och antalet självmordsförsök ökar dramatiskt. [Se TV4 klippet här] Vilket betyder 156 ungdomar på ett år, 156 liv som släcks, 156 historier som tar slut. 156…

Jag har själv vetat att ungdomarna idag mår sämre, jag är själv en ungdom och ser vad som händer i samhället men var inte medveten om att det var såhär illa. Tre självmord varje vecka. Man hör så sällan om det. När det är valår som iår så är det enda man hör ifall skatten kommer att höjas/sänkas. Ifall SD stiger i opionsmätningarna, hur förtroendet för Reinfeldt ser ut. Anders Borgs avklippta hästsvans(vilket ifs var skönt att han klippte bort). Budgetplanen från miljöpartiet som sågas.  Aldrig ser man en debatt om vad vi ska göra åt att tre ungdomar lämnar oss varje vecka. Vad är det som är fel? Hur ska vi lösa detta? Vad tycker moderaterna och sossarna om det, har de några förslag, någon plan. Någon budget för just detta ämne. Jag är inte insatt i budgeten och hur den sätts men anser att detta är en tillräckligt viktig fråga för att tillsätta resurser kring. Tillsätta kunskap, samla människor som kan skapa en förändring. Är så trött på att höra Reinfeldt (inget illa om honom) och Åkesson(inga kommentarer om honom) diskutera invandrarpolitiken och vad som är rätt och fel, miljonprogram hit och miljonprogram dit. Invandrarpolitiken är en viktig från men den har diskuterats, den har lyfts, det har debatterats. Det finns andra frågor som borde lyftas mera, eller lyftas överhuvudet taget.

Jag personligen har inga barn, men hoppas en dag få. Enligt mig är barnen och ungdomarna det viktigaste vi har i Sverige. Det är byggstenarna som kommer driva detta land vidare, det är dem som kommer ta över, och håller på att göra. Att tre av dem lämnar oss varje vecka är tragiskt. Tänk dig själv att du väntar på att din dotter Elin ska komma hem för att ni ska åka hälsa på mormor. Elin kommer inte, du får istället ett samtal från polisen som säger att Elin slängt sig framför ett tåg, och att de nu efter 2 timmar lyckats identifiera henne. Elin är borta. Detta kommer sitta kvar i dig, din man, din familj och eventuellt många fler i många år om inte troligtvis hela livet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du kanske inte har barn, men du kanske har en kusin som du älskar, lilla Kalle. Tiden går fort och Kalle har blivit stor trots att du ser honom som liten fortfarande. När gymnasietiden börjar för Kalle, hamnar han snett. En dag när du sätter på tv:n och tittar på lokalnyheterna hör du att en elev på gymnasieskolan i Jönköping dog av en överdos. Det visar sig vara Kalle.  [Är inte 100 på ifall någon som tar överdos räknas till självmordsstatistiken, enligt mig borde den göra det iaf]

Detta jag beskriver är något påhittat ur mitt huvud, det sjuka dock är att detta händer vecka ut och vecka in. Det händer bland oss, vi ser det inte alltid, men det händer. Det är ett faktum. Jag har själv inte varit med om detta, att någon i familjen eller släkten tagit sitt liv. De drabbade kanske vill tysta ner det av olika själ, vilket kan vara förståligt. Jag förstår att det är en hemsk period de genomgår. Dock så tror jag att vi behöver lyfta frågan, vi behöver hjälpa dem som behöver hjälp, innan det är försent.

MEN HUUUR??

Jag har inget bra svar på hur. Det jag fått lära mig angående exempelvis missbrukare är att det är först då de inser problemet och själva blir medvetna om det som man kan göra någon förändring. Det är första setget. Jag anser att vi kan applicera detta även här, vi behöver bli medvetna om vad som händer ute i Sverige. Först då kan vi skapa en förändring. Först då kan vi hjälpa dem som behöver hjälp snabbare och bättre, innan det är försent. Det är det minska jag kan göra.

Vissa tycker att man har rätt att begå självmord, då man inte längre vill leva. Då vi har en fri vilja, så får vi agera därefter. För mig är detta en för enkel väg att gå. Det finns alltid något att leva för. Livet är för bra för att bara slängas bort. Vi kan alla hitta någon glädje till livet.

Ibland ser jag videos från fattiga områden i världen, det kan vara afrika, asien eller någon annan plats på denna planet. Ofta ser man barn och ungdomar, det jag väldigt ofta slås av är att de trots alla omständigheter ler, de spelar fotboll med en trasa till boll. De dansar och sjunger även att de kanske inte har mat för morgondagen. Vi kanske kan lära något av dem och de kanske kan lära något utav oss. I vilket fall så blöder Sverige och något måste göras.

Dela gärna och sprid detta vidare så kan DU vara med och försöka skapa en positiv skillnad. För imorgon kan du stå där och få det tragiska och hemska beskedet som ingen förälder någonsin vill ha.

 

2 Kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. Seb mar 07, 2014 - 09:43 f m

  Kanontext draz! 2-3 min lästid, jag måste vara en slowreader 🙂
  Mycket bra summering i slutet!
  /Seb

  Reply
 2. Igor apr 07, 2014 - 11:14 f m

  Bra Text Drazzz!

  Min spontana reaktion är att politiker, makthavare inte gör så mycket åt det är att det inte är lika lätt som att t.ex. sätta upp några vägräcke eller fartkameror för att rädda liv.

  Och precis som du säger så kom det som en chock för dig precis som det skulle göra för många andra också, det pratas inte så mycket om det och och det man inte ser/hör “finns inte”.

  Håller med Seb dock, 2-3 min lästid så hör jag också till de mer slöa läsarna 🙂

  /Igor

  Reply
"Logic will take you from a to b but imagination will take you everywhere" Albert Einstein