Små saker blir till stora saker

[Lästid ca 5-6 min]

2012 sade jag upp mig från mitt dåvarande arbete. Jag hade bestämt mig för att starta eget inom mediabranschen. Jag var nervös, förväntansfull och framförallt hungrig för att sätta igång. Skickade in alla papper till bolagsverket och skatteverket, det skulle ta cirka 2-3 veckor innan bolaget var igång och jag kunde börja. Så jag och mina 4-5 polare åkte upp till Sälen en vecka. Jag tänkte att det måste vara kanon att inleda sitt arbetslösa liv med lite semester och lite skoj i backarna.

Sälenresan var fantastiskt rolig och minnesvärd. Det är dock inte det jag vill berätta utan vad som hände i Sälen och hur en liten sak kan ha en stor betydelse.

Det var fredag och vi hade åkt skidor hela dagen. Vädret och backarna var riktigt bra, vi kom hem käkade och bestämde oss för att gå ut på krogen i Hundfjället(kommer inte ihåg vad stället heter). Som yngst i gänget får man ibland den stora äran att köra och inte dricka. Detta föll på mig denna dag.
Väl ute så tänkte jag att jag sätter mig vid BlackJack bordet och spelar lite. För er som inte vet vad Blackjack är, så är det ett kortspel som spelas mot dealern(banken) tanken är att man ska få 21 eller så nära 21 och samtidigt få bättre än dealern. Jag är inget vidare på detta har jag märkt genom åren (skam den som ger sig).
Vi var några vid bordet då en man kommer och lägger en 500 lapp på bordet och säger,
– Här ska jag spela!
Han säger dock snabbt att han aldrig spelat och undrade hur man egentligen spelade. Så jag började förklara lite och sa att jag kan hjälpa dig så kanske du lär dig under spelets gång. Förhoppningsvis innan vi förlorar allt. Inte för att jag är något blackjack proffs, långt ifrån men reglerna dem har jag koll på.
Hela bordet började vinna ganska snabbt efter hans ankomst. Under tiden vi spelade så pratade jag med mannen lite allmänt. Det visade sig att han var uppe i Sälen en hel veckan med sitt byggbolag och hade bjudit med alla sina 15 anställda. Jag tänkte för mig själv att det kanske är för dig jag ska börja arbeta (Skönt med betalda resor juuu), men det sa jag inte utan vi fortsatte prata och vi fortsatte vinna.
Han  var väldigt tacksam och noga med att tacka för hjälpen, och ville bjuda mig på dricka. Då jag inte drack denna kväll så hoppade jag det. Jag hade inga problem med att hjälpa honom att vinna, samtidigt som jag själv vann var en bonus. Efter en 30-40 minuter skulle jag iväg, mannen fortsatte fråga vad han kunde göra för mig eftersom jag hjälpte honom med att vinna lite pengar. Jag sa att det var lugnt, vi har haft en trevlig stund ihop, det räcker för mig. Sen kom jag på att jooo, en sak kan du göra för mig. Jag har igång mitt bolag om 2 veckor, det du kan göra för mig är att du svarar när jag ringer så kan vi snacka lite. Det var inga problem sa han. Han sa företagets namn och vi skildes åt.

2 veckor senare var mediabyrån igång. Jag satt och ringde runt till lite olika företag som jag ville hjälpa när jag plötsligt kom att tänka på mannen i Sälen vid blackjack bordet. Ja jusste, jag sa ju att jag skulle ringa honom. Sen började jag tveka lite, ska jag verkligen ringa honom. Tänk om han inte kommer ihåg mig, eller hur ska det här gå? [Ofta när man är rädd för att misslyckas dyker dessa frågor upp i huvudet och håller tillbaks en]. Men jag beslöt mig för att ringa ändå, det värsta är att han säger att han inte minns eller vill prata. Jag ringer..Det går en signal, andra signalen…. JA DET JANNE!

(Shiit, vad ska jag säga nu tänker jag) – Hej Janne! Det är killen från…… blackjack bordet i Sälen.
-HALLOOOO GRABBEN! DET ÄR JU CASINOKUNGEN. JAG HAR BERÄTTAT OM DIG FÖR ALLA. JAG SITTER I MÖTE NU MEN RING MIN FRU HON HAR KOLL PÅ ALLT DET DÄR. SÅ KÖR VI BARA.
Jag var lite i chock, vad ska man säga på det. Samtidigt skrattade jag och tyckte att det var väldigt komiskt.
Men jag ringde upp frugan som har hand om det administrativa. Det blev min första kund, idag hjälper jag dem med marknadsföringen, har gjort deras hemsida, vi har hälsat på varandra, de har hänvisat andra kunder till mig, vi har köpt julklappar till varandra och har en grymt bra relation.
Allt ALLT detta på grund av att jag hjälpte Janne vid blackjack bordet. När jag själv skriver det så känns det lite overkligt, men jag tror också att livet är overkligt…

 

Detta har hänt mig flera gånger, när det visar sig att småsaker gör en så stor skillnad i slutändan. De där småsakerna är så viktiga, hoppa inte över dem. Du kanske inte märker någon skillnad efter en dag, vecka, eller månad men i slutändan kommer du ALLTID märka skillnad.

little

Andra exempel som belyser detta bra. 
Säg att du sparar 2000 kr varje månad. Du lägger undan 2000 såfort du får din lön, då brukar vi ofta kunna anpassa oss efter de pengar vi har kvar. (Betala 10 % till dig själv först som på babyloniernas tid)
Dessa pengar lägger du in i en indexfond typ Avanza Zero som följer stockholmsbörsen, låt säga att du får en snittavkastning på 8 % varje år. (Historik visar att Sthlmbörsen genomsnittliga årsavkastning är 11.70 % de senaste  120 åren) Detta gör vi i 21 år. Efter 21 år har du en miljon på kontot. Du har lagt in cirka 500 tusen och sparat 500 genom aktiefonden.
Skulle du spara 5000 kr varje månad som vissa har möjligheten till, då är du miljonär efter 11 år.
Som de flesta känner till så finns det inga garantier på börsen (men vart i världen finns det 🙂 ??), det är viktigt att påpeka.

Exempel 2:
Du läser 10 sidor i en bok VARJE dag. Vi säger att snittboken har 300 sidor. Då kommer du efter ett år ha läst ut 12 böcker och påbörjat på den 13:e. Endast genom att lägga cirka 15-20 min om dagen.(Beror lite på hur snabbt man läser, för min del är de 20 min :D) Skulle du där välja att läsa något som kan utveckla & hjälpa dig att bli ännu bättre, smartare, hälsosammare eller något som intresserar dig.
Liten sak som kommer göra stor skillnad.

Tyvärr gäller detta då man hoppar över att göra dessa saker. Se bara på alla som börjar träna som sakta men säkert hoppar över träningen när det inte känner för det.
Man märker av en skillnad fast en negativ sådan.

 

 

1 Comment

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Tobias apr 07, 2016 - 10:39 e m

    Intressanta tankar du väcker här.. Att bygga en god privatekonomi tar tid, men jag tycker att du beskriver det på ett bra sätt.

    I övrigt, vilken trevlig blogg!

    /Tobias

    Reply
"Logic will take you from a to b but imagination will take you everywhere" Albert Einstein