Glöm inte ditt, VARFÖR!

Man pratar ofta om mål och målsättning. Du måste ha ett mål, jobba med dina mål och så vidare. Jag anser att ha mål är viktigt och bra. När man tillämpar det på rätt sätt så är det oerhört kraftfullt. Problemet är att de flesta aldrig ens skriver ner sina mål, vilket för mig blir en DRÖM, man tänker endast på det.
De som skriver ner målet gör sällan en plan på vad behöver jag göra för att komma till sitt mål. En bra jämförelse och metafor enligt mig är Gps:en, vi säger att vi ska åka Jönköping-Sthlm, då är målet Sthlm. Vi skriver in Sthlm och det Gps:en gör är att den tar fram en detaljerad plan på hur vi kommer till Stockholm. [Kör ut på e4:an, sväng höger där, osv] Tänk om vi kunde ta fram en detaljerad plan på hur vi ska komma fram till våra mål. Det kan handla om att komma i bättre form, tjäna mera pengar, utvecklas mera som människa, eller kanske vara en bättre förälder.

Summering:
1. Du har ett mål [Tanke]
2. Du skriver ner det. [Här är du redan lyckats bättre än de flesta]
3. Du gör en detaljerad plan på hur du kommer dit, vilken tidsperiod, vad som krävs utav dig. [Detta är du väldigt ensam om att göra]

Nu tänker du att ifall jag gör det som står ovan så kommer jag sannolikt nå mitt mål? Mitt svar är troligtvis nej, trots att du varit bättre än de flesta vad gäller målsättning så har du glömt det viktigaste som så få pratar om. DITT VARFÖR!

VARFÖR är det viktigt för dig att gå ner 10 kg, VARFÖR vill du tjäna mera pengar, VARFÖR vill du bli en bättre förälder. VARFÖR vill du utvecklas mera som människa. Har du inget bra svar på det så kan jag lova dig att du kommer ha det väldigt, väldigt tufft med att uppnå ditt mål.  Du måste gå in på djupet och hitta den riktiga orsaken och drivkraften till själva målet. För många springer runt och jagar sina mål utan att ens veta varför de gör det. De kanske låter galet för dig men jag ska visa dig med två exempel vad jag menar.

Untitled-3

[Dessa exempel är bara påhittade endast för att visa vad jag menar]

Exempel 1: Mål – Gå ner från 110 till 80 kg. Målet är nedskrivet, planen är uppritad och det är dags att köra igång. 4 gånger i veckan ska jag träna, 60 min löpning. Mitt varför reflekterar jag inte så mycket över, utan jag vill bara se bättre ut. Efter en veckas träning utan resultat börjar det ta emot, det börjar bli jobbigt att komma hem från jobbet, äta snabbt och gå träna när man bara kan lägga sig i soffan framför tv:n. Vecka två tränar jag två pass, jag hittar på att jag varit så upptagen och att kroppen måste få vila lite. Tredje veckan intalar jag mig själv om att 110 kg inte är så farligt, det finns folk som väger 140 kg, jag kan ändå vara nöjd med min kropp. Efter 5 veckor tränar jag inget och väger 112 kg och är latare än någonsin. Det jag precis beskrev är det vanligaste resultatet då vi människor vill gå ner i vikt. Det tar emot, och vi ger upp när vi inte märker något resultat.

Exempel 2: Mål: Gå ner från 110 till 80 kg. Målet är nedskrivet, planen är uppritad och det är dags att köra igång. 4 gånger i veckan ska jag träna samma som tidigare, 60 min löpning. Orsaken till mitt mål är att jag varit hos läkaren där han konstaterat att jag troligtvis kommer få diabetes och bli sjuk ifall jag inte aktiverar mig[Nu tänker du att det är inte därför man får diabetes bla bla bla, som sagt ett exempel är detta bara]. Mitt VARFÖR är att jag vill vara frisk, jag vägrar ha det såhär längre. Efter två veckor med 4 löppass i veckan ser jag inga resultat, men jag har inte en tanke på att ge upp. Min hälsa är viktigare än så. Vecka 3-4 börjar jag se resultat och har mycket mera energi. Vissa gånger önskar jag att jag bara kunde hoppa över löpningen men jag lyckas alltid komma ut ändå. Efter 12 tuffa veckor väger jag 80 kg, och är förbannat stolt över mig själv.

Processen jag beskriver ovan kan tyckas vara väldigt enkel och rak. Du kanske tänker att de är klart att man tränar hårdare för att inte bli sjuk. Men det är inte så klart ska jag säga dig, folk som väger för mycket förstår att de med högsta sannolikhet kommer att bli sjuka eller öka riskerna för att bli det. Trots det är deras VARFÖR inte tillräckligt starka.
När man börjar fundera över detta så inser man att det kan appliceras i allt man gör. När ditt VARFÖR är starkare än din URSÄKT då blir ditt mål så mycket lättare att nå. Det är inte alltid lätt att hitta ett bra och starkt varför men börja fundera i dessa banor. Ett tydligt varför kommer göra en stor skillnad för dig.

1 Comment

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Kristina jun 03, 2014 - 11:10 f m

    Grymt bra skrivet!!

    Reply
"Logic will take you from a to b but imagination will take you everywhere" Albert Einstein